
resepi ni diambil dari nure@myresipi.com mmg best..dah beberapa kali buat dah..ada gabungan rasa carrot dan cinnamon...
Bahan2:
Bahan2:
- 4 biji telur (dibiarkan pada suhu bilik dan diasingkan putih dan kuning)
- 1 1/2 cawan corn oil atau vegetable oil (kalau tiada minyak masak pun boleh)
- 120g gula castor
- 100g brown sugar
- 1 1/2 cawan carrot (diparut)
- bahan diayak: 250g tepung gandum, 1 sudu teh serbuk cinnamon, 1 1/2 sudu teh baking soda
- 100g walnut (dicincang sedikit)
- 1 sudu teh garam
- utk topping(penyedap kek): 120g butter, 250g creamcheese,120g icing sugar
Cara2nya:
- Pukul kuning telur, kemudian masukkan minyak, gula (kedua- dua jenis) dan carrot. kacau sebati, masukkan walnut
- masukkan bahan yang diayak.Kacau perlahan guna senduk kayu. Masukkan garam..
- dlm mangkuk yg lain, pukul putih telur sampai betul2 kembang(soft peak form)step ni penting! dan masukkan dlm adunan kek tadi
- bakar pada suhu 170C selama 50 min
- tips: bila dah masak, cucuk dgn lidi. Kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak lagi means belum masak betul.Kurangkan suhu ke 150C~160C dan bakar lagi selama beberapa minit sehingga kek benar2 masak
- For topping, pukul semua bahan2 hingga sebati & ringan.Hias atas kek yg telah disejukkn pd suhu bilik kemudian tabur dgn hirisan almond atau kelapa kering yg digoreng tanpa minyak sekejap terlebih dahulu(optional) - * tak sempat nk buat..cake dah kena habis ngap..hihihi...
0 comments:
Post a Comment